Scouting regio Groningen wil alle scoutinggroepen in de provincie Groningen op een goede en adequate wijze ondersteunen zodat jeugd-, kader- en bestuursleden een plezierige tijdsbesteding hebben. Dit kan onder ander worden bereikt met het realiseren van een op maat gesneden trainingsaanbod en ondersteuningsaanbod:

  • voor leidinggevenden op groepsniveau: het realiseren van een programma-inhoudelijke ondersteuning;
  • voor stichting- en groepsbestuurders; om hen te ondersteunen bij het management binnen de groep, op het gebied van financiĆ«n, accommodatie, materialen, PR- en voorlichting en medewerkersbeleid in de groep.

Daarnaast wil de regio Groningen leden- en kaderactiviteiten en gezamenlijke projecten op bovengroepniveau realiseren. De regio Groningen zal de groepen ondersteunen door middel van een Helpdesk, een Regionaal Activiteitenteam (RAT), een Regionaal Trainingsteam (RTT), een PR- en voorlichtingsteam en groepsconsulenten. De regio Groningen kan op verzoek bijeenkomsten voor bestuur en speltakleiding organiseren.

Scouting regio Groningen heeft de organisatie zo opgebouwd dat flexibel kan worden ingespeeld op vragen van groepen en veranderingen. Om te voorkomen dat de Regio-organisatie ver van de groepen komt te staan is er voor gekozen de regio op te delen in vier deelgebieden. Zo kent de regio Groningen:

  • het deelgebied Noord (6 scoutinggroepen)
  • het deelgebied Oost (5 scoutinggroepen)
  • het deelgebied Zuid (12 scoutinggroepen)
  • De Admiraliteit  (6 scoutinggroepen)

Daarnaast heeft de regio een schakelfunctie tussen de Scoutinggroepen en het landelijk niveau, ten einde een goed Scoutingprogramma te kunnen bieden aan de jeugdleden.